Η απόφαση

‘’...Bλέποντες τόν εαυτόν μας, τό στράτευμα καί τούς πολίτας, εν γένει μικρούς καί μεγάλους παρ ελπίδα εστερημένους από όλα τά κατεπείγοντα αναγκαία τής ζωής πρό 40 ημέρας καί ότι επληρώσαμεν τά χρέη μας ως πιστοί στρατιώται τής πατρίδος εις στενήν πολιορκίαν ταύτην καί ότι, εάν μίαν ημέραν υπομείνωμεν περισσότερον, θέλομεν αποθάνει όρθιοι εις τούς δρόμους όλοι.. Θεωρούντες εκ τού άλλου ότι μάς εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας καί προμηθείας τόσον από τήν θάλασσαν καθώς καί από τήν ξηράν, ώστε νά δυνηθώμεν νά βαστάξωμεν, ενώ ευρισκόμεθα νικηταί τού εχθρού, αποφασίσαμεν ομοφώνως: H έξοδος μας νά γίνη βράδυ εις τάς δύο ώρας τής νυκτός 10 Aπριλίου, ημέρα Σάββατον καί ξημερώνοντας τών Bαϊων, κατά τό εξής σχέδιον, ή ελθη ή δέν έλθη βοήθεια...

Eν Mισολογγίω 10 Aπριλίου 1826.‘’

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ



                                     ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

-Στο Παρίσι οι φοιτητές διαδήλωναν όλη  τη νύχτα , και  υποχρέωσαν το βασιλέα Κάρολο Ι’  να βγει στον εξώστη των ανακτόρων του Κεραμεικού και να ζητωκραυγάσει υπέρ των Ελλήνων.

-Οι Ολλανδοί φιλέλληνες πρόσφεραν πολυτελή τουφέκια στους περισωθέντες  αρχηγούς της ένδοξης Φρουράς  τιμώντας τους , ενώ έδωσαν και τρεις χιλιάδες φιορίνια για την εξαγορά αιχμαλώτων.

-Στην Αγγλική Βουλή των Κοινοτήτων ο Palmerston και στην Γαλλική Βουλή ο Chateaubriand εκφώνησαν υπέροχους λόγους για το Μεσολόγγι και την Ελλάδα.

-Τα φιλελληνικά κηρύγματα του Niebuhr και του Thiersch , που εμπνεύσθηκαν από την πρωτοφανή αντίσταση και την πρωτοφανή  έξοδο των Μεσολογγιτών, συνεγείρουν  τον γερμανικό λαό υπέρ της Ελλάδος, ανοίγονται λογαριασμοί  και ενεργούνται έρανοι σε όλη την Γερμανία για την οικονομική ενίσχυση του συνεχιζόμενου ελληνικού Αγώνα.
-
Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος καταθέτει μεγάλο χρηματικό ποσό από το ιδιαίτερο ταμείο του για την εξαγορά των αιχμαλώτων γυναικοπαίδων του Μεσολογγίου.

Eynard ενισχύει αμέσως την Ελλάδα και απευθύνει έκκληση σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων  

  Lafise και ο  Saint Hilaire   υπερμαχούν στη γαλλική Βουλή για τα δίκαια της Ελλάδος, εξ αφορμής του Μεσολογγίου.

-Ο σοφός Γερμανός Vossius  προσφέρει όλη την περιουσία του υπέρ  των θυμάτων του Μεσολογγίου.

-Ποιητές , γλύπτες και ζωγράφοι όπως ο Hugo , ο Goethe, ο Ozaneaux ,  ο David  dAnge , ο Delacroix κ.α. απαθανατίζουν στα έργα τους την δόξα του Μεσολογγίου.

-Όταν  υπήρξε σκέψη από τις μεγάλες δυνάμεις να ελευθερωθεί μόνον η Πελοπόννησος , ο λόρδος  Palmerston , αγορεύοντας  στην αγγλική Βουλή , εξύψωσε το Μεσολόγγι στον υπέρτατο βαθμό της δόξας και αποδοκίμασε την οροθετική γραμμή που δεν θα περιελάμβανε και αυτό.

‘’ Οι δε Μεσολογγίται εις όλον το διάστημα της πολιορκίας έδωκαν άπειρα δείγματα της καρτερίας και γενναιοψυχίας των , διότι ήταν εκ των πρώτων, όπου να ριψοκινδυνεύουν , οι πρώτοι εις τας μάχας και όπου ηρίστευον ελάμβαναν μόνοι σχεδόν και πάντοντε μέρος εις τας εξόδους , αφήνοντες κατά ταύτας τους πλειότερους νεκρούς και επέστρεφαν με τους περισσότερους τραυματίας. Εφύλαττον δε πάντοτε τας πλέον επικινδύνους θέσεις και ως πυροβολισταί εις τα κανονοστάσια και με τα τουφέκια εστέκοντο εις τας επάλξεις ’’ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΣ

'' Ζαρκαδοπαφίλια έλεγε τους Βαλτινούς γιατί φορούσανε πολλά και πλούσια αργυροχρυσωμένα στολίδια (χα’ι’μαλία , τσαπράζια , γατζούδια και τοκάδες) στα στήθια , στα ποδάρια , στο σελάχι κι’ απάνου στ’ άρματα μοιάζοντας με τα ζαρκάδια που τα ημέρωναν οι παλιοί Αρματωλοί και τα σέρνανε μαρτίνια στολισμένα με πολλά παφίλια '' - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑ’Ι’ΣΚΑΚΗΣ

«Μεγάθυμοι» και «Μενεχάρμαι» - ΌΜΗΡΟΣ