Η απόφαση

‘’...Bλέποντες τόν εαυτόν μας, τό στράτευμα καί τούς πολίτας, εν γένει μικρούς καί μεγάλους παρ ελπίδα εστερημένους από όλα τά κατεπείγοντα αναγκαία τής ζωής πρό 40 ημέρας καί ότι επληρώσαμεν τά χρέη μας ως πιστοί στρατιώται τής πατρίδος εις στενήν πολιορκίαν ταύτην καί ότι, εάν μίαν ημέραν υπομείνωμεν περισσότερον, θέλομεν αποθάνει όρθιοι εις τούς δρόμους όλοι.. Θεωρούντες εκ τού άλλου ότι μάς εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας καί προμηθείας τόσον από τήν θάλασσαν καθώς καί από τήν ξηράν, ώστε νά δυνηθώμεν νά βαστάξωμεν, ενώ ευρισκόμεθα νικηταί τού εχθρού, αποφασίσαμεν ομοφώνως: H έξοδος μας νά γίνη βράδυ εις τάς δύο ώρας τής νυκτός 10 Aπριλίου, ημέρα Σάββατον καί ξημερώνοντας τών Bαϊων, κατά τό εξής σχέδιον, ή ελθη ή δέν έλθη βοήθεια...

Eν Mισολογγίω 10 Aπριλίου 1826.‘’

Αναγγελίες Εκδηλώσεων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ-ΚΟΤΣΙΚΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ
 
 
Πολυχώρος Πολιτισμού "Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ" - Ραζή-Κότσικα 7, Πεζόδρομος Μεσολογγίου,6 Απριλίου στις 5:22 μ.μ.«1821. Η Παλιγγενεσία». Μια επιστημονική απάντηση στην εθνομηδενιστική ιστοριογραφία.

« Σε μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του Ελληνισμού, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο, είναι ο απολογισμός της ιστορικής μας πορείας, δεδομένου ότι η ιδιοπροσωπία του Ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής. Μπορούμε να αντικρύσουμε το ίδιο μας το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχουμε συνείδηση και γνώση της ιστορικής μας διαδρομής.»


Ο συγγραφέας, ιστορικός και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς παρουσιάζει το νέο βιβλίο του στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου , τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ». Μαζί του ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας και ο δημοσιογράφος, σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος.


Είσοδος ελεύθερη.Η επίδραση και ο απόηχος της Ελληνικής Επανάστασης στη Μουσική και στο ΘέατροΠΡΟΒΕΝΤΖΑ - ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

   Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς τους Μεσολογγίτες της ΑθήναςΟ Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σας προσκαλείΤην Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στις 19.30 στην παρουσίαση της υποψηφιότητας:

« Μεσολόγγι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο.
 
Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Η Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την Μάχη της Κλείσοβας την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στο Κέντρο Τουριστικής Ξενάγησης << τ' Αλωνάκι >> έμπροσθεν Κήπου Ηρώων στις 19:00. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα : Η Μάχη της Κλείσοβας

Ομιλητής : Μακρής Ιωάννης

Σας περιμένουμε
Με εκτίμηση

Εκ του ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Μακρής ΙωάννηςΣύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ"


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 189η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 189η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΗΡΩΪΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ»

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00
(Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου)

1. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», Αντιστράτηγο ε.α. κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΤΥΠΑ.
2. Χαιρετισμός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ.
3. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟ.
4. Επετειακή ομιλία για την συγκεκριμένη Επέτειο, από τον καθηγητή Φιλολογίας κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, με θέμα: «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 – 1828».
5. Ακολουθούν Παραδοσιακοί χοροί, που βασίζονται σε αυθεντικά Παραδοσιακά τραγούδια «Από το Έπος του Μεσολογγίου», από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με παραδοσιακές ενδυμασίες.
6. Επετειακά τραγούδια, από γνωστή πολυμελή ΧΟΡΩΔΙΑ.
7. Η εκδήλωση τελειώνει με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.
8. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα λειτουργεί έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων Ηρώων του 1821, του Π. και Ν. Κωνσταντινέα και εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, στο «φουαγιέ» του Αμφιθεάτρου.


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ.

1. Δοξολογία και επιμνημόσυνη Δέηση, στη μνήμη των πεσόντων κατά τις Πολιορκίες και την Έξοδο της Φρουράς των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου.
2. Εκφώνηση του «Πανηγυρικού» της ημέρας, από την κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝ. ΔΑΚΑΛΑΚΗ, πτυχιούχο Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως Αντινομάρχη Αιτωλ/νίας.
3. Πομπή προς το μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη», με την συνοδεία της «Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων» και τμήματος «Αη-Συμιωτών», με Παραδοσιακές φορεσιές.
4. Κατάθεση στεφάνων - Ενός λεπτού σιγή - Εθνικός Ύμνος – Πέρας τελετής.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
(Αντιστράτηγος ε.α.)


H ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΠΕΠΗ


22/11/2014 Μεσολόγγι, παρουσίαση του βιβλίου:

Δημήτρης Μακρής, ” Κλέφτης το Ζυγο”.‘’ Οι δε Μεσολογγίται εις όλον το διάστημα της πολιορκίας έδωκαν άπειρα δείγματα της καρτερίας και γενναιοψυχίας των , διότι ήταν εκ των πρώτων, όπου να ριψοκινδυνεύουν , οι πρώτοι εις τας μάχας και όπου ηρίστευον ελάμβαναν μόνοι σχεδόν και πάντοντε μέρος εις τας εξόδους , αφήνοντες κατά ταύτας τους πλειότερους νεκρούς και επέστρεφαν με τους περισσότερους τραυματίας. Εφύλαττον δε πάντοτε τας πλέον επικινδύνους θέσεις και ως πυροβολισταί εις τα κανονοστάσια και με τα τουφέκια εστέκοντο εις τας επάλξεις ’’ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΣ